Co je ceremoniální kakao?

 

Když se řekne kakao, většina lidí si pravděpodobně představí komerční kakaový prášek, který je k sehnání v každém běžném obchodě. S ceremoniálním kakaem ale nemá moc co společného.

Ceremoniální kakao se vyrábí z kvalitních kakaových bobů a na rozdíl od konvenčního kakaa zůstává ve své přirozené podobě - nic není ubráno ani přidáno. Možná si říkáte, že v tom případě tu tedy nemluvíme o kakau, ale o čokoládě. Ani to ale tak docela není pravda.

Pojďme se tedy podívat na hlavní rozdíly mezi kakaovým práškem, čokoládou a ceremoniálním kakaem.

Od kakaových bobů ke kakaovému prášku

Základní surovinou je ona posvátná plodina - kakaový bob. Prvním krokem celého procesu je tedy sklizeň kakaových bobů, které se ručně vyloupávají ze své dužiny a nechávají se nejprve nějakou dobu fermentovat pro dosažení kýžené kakaové chuti. Poté jsou boby sušeny a popřípadě i praženy za nízkých teplot pro maximální zachování živin.

Pak už zbývá jen finální krok a to mletí v kamenném mlýnu dokud nevznikne tzv. kakaová hmota/pasta. A tadá! Máme tu ceremoniální kakao! V podstatě můžeme říci, že se jedná o 100% čokoládu v té nejvyšší kvalitě.

Kakaová pasta se dalším zpracováním - rozmělněním a slisováním rozdělí na dva samostatné produkty - kakaové máslo a kakaová prášek. Tyto dvě složky se pak dále v různých poměrech používají jako základ pro výrobu čokolády a právě jejich podíl a další přidané látky rozhodují o její kvalitě.

Proces zpracování kakaových bobů nám tedy krásně napověděl, že rituální kakao je celistvá surovina ve své přirozené podobně, bez jakýchkoli přidaných látek a také minimálně zpracovaná za nízkých teplot (pražení) pro maximální zachování živin.

Co tedy vlastně dělá kakao ceremoniálním? 

Abychom o kakau mohli říci, že je ceremoniální, mělo by splňovat tato kritéria:

  • EKOLOGIE a UDRŽITELNOST - kakaovníky se pěstují tradičním způsobem bez použití pesticidů, herbicidů a fungicidů v souladu s půdou, na které jsou pěstovány (ekologické zemědělství); pěstují se hlavně původní odrůdy kakaovníku
  • FAIR TRADE - v celém procesu zpracování kakaa  se dbá na férové pracovní podmínky zemědělců a férovou cenu jejich produktu
  • KVALITA - kakao je minimálně zpracované, nepražené nebo pražené za nižších teplot než kakaové boby, které se používají pro komerční masovou výrobu čokolády, dále bez aditiv a přidaných látek a také neodtučněné (čímž se právě liší od kakaového prášku)
  • PŘÍSTUP K ROSTLINĚ - s tímto kakaem by se mělo zacházet s respektem jako s posvátnou rostlinou od bobu až po finální produkt - kakaovou hmotu

Díky splnění výše zmíněných požadavků si můžeme být jisti, že konzumujeme kakao v té nejvyšší kvalitě. Ve své přirozené podobě obsahuje vše přesně tak, jak to příroda zamýšlela - kakaový prášek a i kakaové máslo. Dohromady tak tvoří úžasnou superpotravinu, která dokáže nabudit naše smysly a povzbudit náladu bez propadů, které často přicházejí po užití moderních stimulantů. Obsahuje také obrovské množství vitamínů, minerálů a antioxidantů.